Website ZelfhulpVerbindt.nl

Website ZelfhulpVerbindt.nl

Hét platform voor zelfhulp en ervaringskennis.

 

Hoe ga je om met ziekte, verlies of andere ingewikkelde levensvragen?  Mensen die in hetzelfde schuitje zitten, hebben vaak het beste antwoord.  ZelfhulpVerbindt.nl wil de kracht van zelfhulp onder de aandacht brengen van zorgverleners en hulpvragers. Hoe en waarom? Dat leest u elk kwartaal in deze nieuwsbrief. Met in de eerste editie: nieuws over de zelfregietool.nl, plus: een portret van ervaringsdeskundige Nicole Hoeymans.  

 

Wat is zelfhulp eigenlijk?

Het is heel simpel: zelfhulp behelst niets meer of minder dan twee of meer mensen die vanuit gelijkwaardigheid ervaringen delen rond een bepaald thema met als doel zelf beter om te leren gaan met het onderwerp (zelfregie). Dat kan echt van alles zijn: ziekte, rouw, maar ook vragen rond opvoeding, zingeving of financiën. Open en eerlijk praten met mensen die hetzelfde doormaken – of alweer een fase verder zijn – werkt bevrijdend en ontspannend. ‘Nee, je bent niet de enige.’ Dankzij zelfhulp vinden mensen die (even) uit balans zijn opnieuw hun kracht.

 

Als de dokter het antwoord niet weet

Nee, de dokter kan niet alles weten. Zorgverleners slagen er dan ook niet altijd in om mensen verder te helpen met praktische hulpvragen rond bijvoorbeeld werk of op het sociaal-emotioneel vlak. Zelfhulp kan daarom een mooie aanvullende vorm van ondersteuning zijn. In contact met lotgenoten krijgen mensen namelijk vaak wél het antwoord waarnaar ze op zoek zijn. En niet alleen dat. Sociale verbinding is minstens zo belangrijk. Het steunt hulpvragers als ze weten dat anderen het toch óók hebben gered. En dat er lotgenoten zijn op wie ze kunnen rekenen.

 

Waar vind ik informatie over zelfhulp?

Op de site www.zelfhulpverbindt.nl. Daar vind je allerlei organisaties op het gebied van zelfhulp, ervaringskennis, zelfregie en herstel. Deze site is het initiatief van de Stichting ZelfhulpVerbindt. De stichting startte in 2014 vanuit regio Zuidoost Brabant en verbindt zorgverleners en -vragers met individuele ervaringsdeskundigen en lotgenotengroepen uit het hele land. Het doel is om zelfhulp op de lange termijn vanzelfsprekend te maken. Als je het moeilijk hebt, praat je met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Klinkt logisch, toch?!